Citrusfélék héja: Kincs a konyhában és a háztartásban

Citrusfélék héja: Kincs a konyhában és a háztartásban

Ti is imádjátok a frissen reszelt citrom héjának az illatát, a reszelt citromhéjjal megbolondított kelt kalács ízét? Hál Istennek nagymama mindig friss citromhéjjal készíti a bejgli, a kalácsot. Ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, hogy honnan szerezzük be a citromunkat, vagy ha nincs rá lehetőség, akkor milyen szárított citromhéjat tudunk felhasználni. Blogunkban most ennek járunk utána!

A citrusfélék – a narancs, citrom, mandarin és grapefruit – zamatos húsa mellett a héjuk is igazi kincs. Gyakran a kukában végzik, pedig a bennük rejlő illóolajok, vitaminok és aromák számos kreatív és hasznos módon felhasználhatók a konyhában és a háztartásban egyaránt. A citrusfélék héjának felhasználása nemcsak fenntarthatóbbá teszi a főzést, hanem egyedi ízeket és illatokat is csempész az életünkbe. Szóval mindenképpen érdemes végiggondolni, majd kipróbálni, hogy melyik ételünket, frissítőnket, süteményünket tudjuk feldobni a frissen reszelt citrom héjával. 

Hogyan készül a citruszest és a kandírozott héj?

Mielőtt a felhasználási módokra rátérnénk, fontos, hogy tudjuk, hogyan készítsük elő a héjakat. A legfontosabb lépés minden esetben a mosás és a szárítás. Mivel a citrusfélék héját gyakran kezelik vegyszerekkel (peszticidekkel, tartósítószerekkel), alaposan mossuk le folyó, meleg vízzel, esetleg egy tiszta kefével súrolva a felületet. Lehetőleg bio, kezeletlen citromot vásároljunk és a szárított citromhéj vagy narancshéj vásárlásánál is legyünk körültekintőek.  


  • Citruszest (reszelt héj): A leggyorsabb és legegyszerűbb módszer a reszelés. Finom reszelővel (zesterrel) reszeljük le a citrus külső, színes héját, ügyelve arra, hogy a fehér, keserű belső rész (az albedo) ne kerüljön bele. Ez a fehér rész adja a héj keserű ízét. A reszelt héjat azonnal fel lehet használni, vagy légmentesen záródó edényben, fagyasztóban tárolható kisebb adagokban akár több hónapig is. Jégkockatartóban is fagyaszthatjuk kevés vízzel, így később könnyedén adagolható.
  • Szárított héj: A fel nem használt héjakat vékony csíkokra vágva vagy reszelve száríthatjuk. Terítsük szét egy tálcán, és hagyjuk szobahőmérsékleten, száraz, jól szellőző helyen megszáradni (ez több napot is igénybe vehet), vagy használjunk aszalógépet, esetleg a sütő legalacsonyabb hőfokát (nyitva hagyott ajtóval). A teljesen száraz héjakat légmentesen záródó üvegben tároljuk.
  • Kandírozott héj: A kandírozás egy tartósítási eljárás, amely során a héj cukorszirupban főve megpuhul és édes ízt kap.

 1, Vastagabb csíkokra vágjuk a héjat, eltávolítva a lehető legtöbb fehér részt. Többször (2-3 alkalommal) forrázzuk le tiszta vízben, minden forralás után hideg vízzel öblítsük le. Ez segít eltávolítani a keserű ízt.

2, Készítsünk cukorszirupot (pl. 1 rész cukor, 1 rész víz arányban), majd tegyük bele a héjakat, és lassú tűzön főzzük, amíg áttetszővé válnak.

3, Vegyük ki a szirupból, csepegtessük le, és szárítsuk rácson. Megszáradva porcukorba forgatható, vagy csokoládéba mártogatható.

4, Légmentesen záródó dobozban tároljuk.  


Felhasználás a Konyhában

A citrusfélék héja a gasztronómia számos területén felhasználható:

  • Sütemények és Desszertek: A reszelt citrom- vagy narancshéj elengedhetetlen hozzávalója számos süteménynek, piskótának, muffinnek és krémnek. A kandírozott héj kiválóan alkalmas gyümölcskenyerekbe, panettone-be, kalácsokba, de önmagában is finom édesség.
  • Marmelád és lekvár: A citrusfélék héja adja a jellegzetes ízt és állagot a házi marmeládoknak.
  • Fűszerezés: A szárított vagy frissen reszelt héj remekül illik húsokhoz (különösen csirkéhez és kacsához), halakhoz és zöldségételekhez is. Kínai konyhában gyakran használnak szárított narancshéjat.
  • Italok: A héj felhasználható teák, forralt borok, koktélok és limonádék ízesítésére. Egy kis citrushéj a jeges teába vagy vízbe frissítően hat.
  • Olajok és ecetek: A citrusfélék héját olívaolajba vagy ecetbe áztatva aromás olajokat és eceteket készíthetünk, amelyek salátákhoz, marinádokhoz kiválóak.

Felhasználás a háztartásban

A citrusfélék héja nemcsak a konyhában, hanem a háztartásban is hasznos lehet természetes alternatívaként:

  • Tisztítószerek: A citromhéjban található citromsav és illóolajok kiváló természetes tisztítószerek. Ecetbe áztatva univerzális tisztítószert kapunk, ami hatékonyan oldja a vízkövet és zsírt.
  • Légfrissítő: A szárított narancshéj illatosítja a lakást. Tegyük egy kis tálkába, vagy forraljuk fel vízzel és fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg), hogy természetes illatot árasszon. Kandírozott vagy szárított héjból illatos potpourri is készíthető.
  • Rovarriasztó: Egyes rovarok (például hangyák) nem szeretik a citrusfélék illatát. Helyezzünk friss héjakat az ablakpárkányra vagy a hangyák útvonalába.
  • Faszenes grillezés: Szárított citrus héj darabokat dobhatunk a faszénre, hogy kellemes aromát adjon a grillezett ételeknek.

 A citrusfélék héja tehát sokkal több, mint csupán hulladék. Egy kis odafigyeléssel és kreativitással értékes alapanyaggá válhat a konyhánkban és a háztartásunkban, hozzájárulva a fenntarthatóbb és illatosabb életmódhoz. Legyen szó édes süteményről, ízesített olajról vagy környezetbarát tisztítószerről, a citrusfélék héja mindig tartogat meglepetéseket.  


Ne dobjuk ki többé! Boltunkba szárított citromhéj és narancshéj is megtalálható, melyeket ellenőrzött ökológiai gazdaságban állítanak elő! 

Vissza a blogba